Θεραπευτική οδοντιατρική
Οδοντική χειρουργική
Η οδοντική χειρουργική αφορά στην πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων των δοντιών σχετικά με την αδαμαντίνη και την οδοντίνη. Τέτοιες παθήσεις είναι η τερηδόνα, η διάβρωση, τα μικρο-σπασίματα των δοντιών κτλ. Με την οδοντική χειρουργική ο γιατρός σκοπεύει στη διατήρηση της υγιεινής της φυσικής οδοντοφυΐας του ασθενή, σε συνδυασμό με το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Λέγοντας εμφράξεις σύνθετης ρητίνης εννοούμε τα γνωστά λευκά σφραγίσματα.
Η σύνθετη ρητίνη δίνει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και υψηλή αισθητική στην απόχρωση του δοντιού. Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού.
Λέγοντας εμφράξεις αμαγάλματος εννοούμε τα γκρίζα μεταλλικά σφραγίσματα. Η χρήση τους έχει αρχίσει να περιορίζεται πια τα τελευταία χρόνια. Συνήθως προτιμάται η έμφραξη ρητίνης και συχνά αφαιρούνται τα παλιά ¨γκρίζα-ασημί¨ σφραγίσματα και τη θέση τους παίρνει η ρητίνη.
Συχνά μετά την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) παρατηρείται σημαντική έλλειψη οδοντικής ουσίας, οπότε είναι αναγκαία η τοποθέτηση ενός ενδοριζικού άξονα που βοηθά στην καλύτερη στήριξη του υλικού αποκατάστασης. Έτσι η έμφραξη (σφράγισμα) που τοποθετείται είναι πολύ πιο συμπαγής και ανθεκτική, ενώ η τοποθέτηση στεφάνης γίνεται ευκολότερη.
Ενδοδοντία
Η ενδοδοντική θεραπεία – απονεύρωση είναι απολύτως αναγκαία όταν η τερηδόνα προχωρήσει σε βαθμό που να προσβάλλει τον πυρήνα του δοντιού, δηλαδή τον πολφό. Ο πολφός αποτελείται από αγγεία και νευρικές ίνες, είναι δηλαδή μια μάζα ζωντανού ιστού που όταν υποστεί βλάβη και αρχίζει να νεκρώνεται προκαλεί έντονο πόνο στον ασθενή λόγω των φλεγμονών και των αποστημάτων στο ακρορρίζιο. Για την άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά κυρίως για να σωθεί το δόντι είναι αναγκαία η πραγματοποίηση της ενδοδοντικής θεραπείας.
Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει αρχικά μια διάνοιξη του προσβεβλημένου δοντιού, με σκοπό την άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο. Στην συνέχεια θα πρέπει να απομακρυνθεί από το εσωτερικό του δοντιού ο κατεστραμμένος πολφός, να καθαριστεί προσεκτικά ο ριζικός ή οι ριζικοί σωλήνες (ανάλογα με το δόντι) και να σφραγιστεί ερμητικά ώστε να εμποδιστεί η εισαγωγή μικροβίων. Συνήθως η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη, μόνο εάν η φλεγμονή έχει επεκταθεί πέρα του δοντιού γίνεται ένα προσωρινό σφράγισμα και λήψη αντιβιοτικών μέχρι να υποχωρήσει. Στην επόμενη επίσκεψη θα γίνει έμφραξη (σφράγισμα) και με τις κατάλληλες συνθήκες το απονευρωμένο δόντι να διατηρηθεί για πολλά χρόνια
Υπάρχει η περίπτωση η κύστη να εντοπιστεί σε δόντι που δεν μπορεί να γίνει απονεύρωση. Τότε ο γιατρός προχωράει σε ένα «κούρεμα» της άκρης της ρίζας του υπεύθυνου δοντιού (ακροριζεκτομή) μαζί με αφαίρεση του παθολογικού ιστού (κύστη). Έτσι αφαιρεί το μέρος της ρίζας του δοντιού που προκαλεί το πρόβλημα.
Όταν χρειάζεται μπορεί να τοποθετηθεί και ένα «σφράγισμα» στην άκρη της ρίζας που ονομάζεται ανάστροφη έμφραξη και εξασφαλίζει αποτελεσματικότερη απόφραξη της ρίζας του δοντιού.
Περιοδοντολογία
Είναι ο κλάδος η οδοντιατρικής που ασχολείται με την υγεία των ούλων και του περιοδοντίου. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική χωρίς τομές και χειρουργική επέμβαση, είτε χειρουργική με ριζικές αποξέσεις και κρημνό των ούλων.
Η περιοδοντική νόσος στην αρχική της μορφή είναι γνωστή ως ουλίτιδα δηλαδή μια φλεγμονή των ούλων που εκφράζεται με οίδημα, ερυθρότητα και συχνά αιμορραγία των ούλων. Η θεραπεία συνίσταται σε απομάκρυνση της τρυγίας και οδοντικής πλάκας τόσο με υπερήχους όσο και με εργαλεία χειρός όπου απαιτείται καθώς και η σημαντικότατη εκμάθηση στοματικής υγιεινής βούρτσισμα-νήμα-μεσοδόντια βουρτσάκια.
Η περιοδοντίτιδα σε αντίθεση με την ουλίτιδα, δεν περιορίζεται μόνο στα ούλα, αλλά υπάρχει και καταστροφή των στηρικτικών οστών, η οποία όταν προχωρήσει, κάνει τα δόντια αρχικά να κουνιούνται και τελικά να πέφτουν. Η αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα, δηλαδή τα μικρόβια, τα οποία είτε δεν απομακρύνονται σωστά με το βούρτσισμα, είτε δεν απομακρύνονται αν και βουρτσίζουμε σωστά, γιατί είναι εγκλωβισμένα μέσα στη μάζα της πέτρας-τρυγίας που μόνο ο Οδοντίατρος-Περιοδοντολόγος μπορεί να αφαιρέσει. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, ο διαβήτης, κτλ.
Η διαδικασία της περιοδοντικής θεραπείας ξεκινά με έναν καλό καθαρισμό της υπερουλικής πλάκας και πέτρας και οδηγίες στοματικής υγιεινής. Ακολουθεί η λήψη περιοδοντογράμματος όπου γίνεται μέτρηση των θυλάκων των δοντιών και αξιολόγηση της κινητικότητάς τους και των ιδιαίτερων περιοδοντικών χαρακτηριστικών τους. Κατόπιν πραγματοποιείται το βασικό στάδιο της περιοδοντικής θεραπείας που είναι οι υποουλικές ριζικές αποξέσεις σε κάθε δόντι ξεχωριστά με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.
Αυτές πραγματοποιούνται είτε σε δύο συνεδρίες όπου δουλεύεται κάθε γνάθος ξεχωριστά, είτε σε τέσσερις σε πιο βαριά περιστατικά όπου το στόμα χωρίζεται σε τεταρτημόρια. Τέλος περίπου ένα μήνα μετά γίνεται ο επανέλεγχος και η αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική όπου πραγματοποιείται κρημνός των ούλων και συρραφή.