Προσθετική Οδοντιατρική

Προσθετική Οδοντιατρική

Είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών με ακίνητες ή κινητές εργασίες.

Ακίνητη προσθετική επί οδόντων ή εμφυτευμάτων

Είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές ακίνητης προσθετικής είτε ως στεφάνη θήκη           (1 δόντι) είτε ως γέφυρες. Είναι αξιόπιστες και ανθεκτικές καθώς το μέταλλο εξασφαλίζει την αντοχή αλλά και αισθητικά αποδεκτές λόγω της πορσελάνης. Ωστόσο λόγω του σκούρου χρώματος του μετάλλου και της αδιαφάνειας που τοποθετείται πάνω σε αυτό, το τείχος των κρυστάλλων πορσελάνης είναι μικρό κι έτσι το δόντι δεν δίνει τη «ζωντανή» φυσική απόχρωση. Παρόλ’ αυτά ακόμα και σήμερα είναι μια σωστή και προσιτή λύση ιδιαίτερα για τα οπίσθια δόντια, που συνδυάζει την αντοχή και την αισθητική.

Το ζιρκόνιο είναι ένα μέταλλο που έχει λευκό χρώμα κι έτσι δεν χρειάζεται να καλυφθεί με αδιαφάνεια. Ως αποτέλεσμα το τείχος πορσελάνης είναι αρκετό και η εργασία έχει μια άψογη αισθητική απόδοση χωρίς να υπολείπεται σε αντοχή αφού το ζιρκόνιο είναι πολύ ανθεκτικό.

Είναι προσθετικές εργασίες αποκλειστικά κατασκευασμένες από πορσελάνη και ως εκ τούτου δίνουν το πιο τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο λόγω της απουσίας μετάλλου υπολείπονται σε αντοχή παρά τη σημαντική βελτίωση σε αυτό τον τομέα από τις νέες τεχνικές.

Κινητή προσθετική

Η ολική οδοντοστοιχία αναπληρώνει το σύνολο του οδοντικού τόξου μιας γνάθου και αποτελεί τον πιο παλαιό και οικονομικό τρόπο αποκατάστασης. Τα τελευταία χρόνια είναι δυνατή η τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας επί εμφυτευμάτων, τεχνική που βελτιώνει πολύ τις ιδιότητες της ολικής οδοντοστοιχίας τόσο ως προς την μασητική ικανότητα όσο και ως προς την ανεκτικότητά τους.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές προσθετικές εργασίες που αντικαθιστούν ένα ή περισσότερα δόντια και στηρίζονται σε φυσικά δόντια είτε σε στεφάνες επί δοντιών ή εμφυτευμάτων.

Δείτε όλες τις οδοντιατρικές υπηρεσίες